2018-19 Chronology

Boxy otevřené sběrateli v měsíci lednu 2020.
Michal
Legenda
Legenda

Re: 2018-19 Chronology

Příspěvek od Michal »

Bianconero píše:Spílá na tento produkt a kritizuje ho, leč na produkty, které jsou jeho cílovou skupinou, to nemá ani v nejmenším šanci zasáhnout. Nebo mně chceš snad tvrdit, že hráči z checklistu Chronology mají šanci na trhu pokřivit ceny karet z produktů UD jako jsou Series 1/2, Parkhurst, MVP, Synergy, SP GU, SPA, Black Diamond, Trilogy a dalších?

A sběratelský svět je i mimo internet. Taky jsem byl dost slepý v tomto ohledu. A například díky Pavlovi nebo panu Hrbkovi vím, že na internetu se projevuje jen zlomek těch, kteří skutečně sbírají. A hodnocení na cardboardu neberu ani v nejmenším jako jakoukoliv bernou minci.
Nevim jak to vidi Radek, ale ja se na to divam i ekonomicky (a dam pesti kazdemu, kdo rekne, ze jsem malo sberatel, protoze do toho taham penize, protoze o tom to sberatelstvi je taky, jinak neni clovek sberatel, ale idiot).
Rikas, jaky jsi milovnik legend, retra a starych casu. No, kdysi staly balicky dvacku, boxy par stovek, a karet si tam mel tolik, ze sis s nimi mohl zateplit barak. V poslednich letech je trend takovy, ze pocet karet jde dolu (nektere produkty se uz neobtezuji ani s balicky, a maji jen boxy o par kartach), ale cena jde nahoru.
Tohle je kriticky okamzik nasi diskuze - kdysi jsi mel balicek za par kacek se spoustou karet, ale ty karty nemely tu bombastickou hodnotu, byly to de facto jen radovky a obcas pekny insert nebo paralelka. Kdyz si uz ale ted kupujes box za tisice, a mas tam treba jen 4 karty, tak cekas umeru v tom, ze tam bude hezky podpis, zajimave zpracovana karta, zajimavejsi kus memorabilie...to se ale ne vzdy deje. Tady si taky muzes polozit otazku, mas box za 3 000,- a v nem 4 radovky - koupis si ho? Jsou tam super jmena, jmena legend a vitezu SC, a ty jsi preci jejich milovnik a opravdovy sberatel! Myslim, ze ne...myslim, ze by si ho nikdo nekoupil, protoze kazdy citi, ze na takovem obchodu neni nic sberatelskeho, jen posetileho.

To same mas u tohoto boxu Chronology, jak jsem psal vyse, pulka karet nema hodnotu (nebo skoro zadnou) a druha nedosahuje ani vzdalene 3 000,-.

A ted jak Chronology ohybaji trh. Samozrejme to neni o hracich, ale zase jen o tech kartach. Chronology jsou dalsi nova serie, nova vlastovka, co byla vyslana, aby otrkala hranice mozneho. Dokazeme s minimalnimi naklady a prumernym designem prodat 4 karty hracu, kteri jsou sice skveli sportovci, ale jejich fanousci uz nejsou nasi hlavni cilovkou? Vysledek je, ano muzeme, a ted si predstavte, co vsechno si muzeme dovolit u produktu, ktere jsou zajete a teprve TAM jsou ti hlavni tahouni!

Zminil jsi Trilogy, tak tedy - Trilogy box obsahoval 9 balicku, jeste vloni 8, a letos uz jenom 6. Navic ze 3 slibovanych hitu klesl pocet na 2 a cena se snizila asi jen o 10 dolaru!
Nebezpeci neni ve jmenech, ale v plneni a obsahu. Chronology uz je dle me high-end box, a jako takovy by mel obsahovat uz jen autenticke memorabilie a vzdy nejakou lepsi kartu.
Ten trend nuzek, kdy pocet karet jde dolu a cena nahoru, pricemz obsah hodne kolisa a je spis pod prumerem nez nad, je ale postupny, a proto asi neni tak do oka bijici, ale predstav si, ze bys nabidl nekomu tenhle box v 90.letech.
Bez tech let priprav, s timhle slozenim a cenou...podle me by si lidi poklepali na celo a poslali by te nekam hodne rychle a hodne daleko.
Co sbírám:
Curtis McElhinney - 2xx/??? (xx%)
1992-1993 Pro Set - Kompletní set
2002-2003 UD MVP - 821/1021 (80%)
2018-2019 UD Black Marks of Obsidian - Kompletní set
2018-2019 SOTT (1st & 2nd Edition)- 131/133 (99%)
2019-2020 Admirable Impressions (1st, 2nd, 3rd, 4th & 5th Edition) - 28/36 (78%)

mapko
Legenda
Legenda

Příspěvek od mapko »

a to este ten Amik tych 86 USD zarobi s prstom v zadku :)
DzEjDy píše:Btw. cena tohoto boxu na dacardu je momentálně $86 (na czk 1970), na českým eshopu 3500Kč. Takže téměř na polovině... To jen tak na představu, jaká je investice vůči ceně karet u nás a když to někdo otevře v americe. A to jak už říkal Bianco jsou dva objemově naprosto odlišný světy...

Staal
Legenda
Legenda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Staal »

Tak nejdrive se tady busite po hrudi v tematu o upadku fora a pak nekdo napise, ze pro nej tragickej box a je zase ukamenovan. Pro me osobne 2 karty o nicem a 2 podpisy fajn. Ale ja nejsem brejkar. Kazdopadne pro me je tahle serie taky takova o nicem. Posledni dobou jsou boxy od UD spise spatlanina vseho. Asi az na ud series 1-2 a opc, nemaji boxy řád.

radek850
Hvězda
Hvězda

Příspěvek od radek850 »

Řekl jsem jen svůj názor, sám peldap řekl, že si názor máme udělat sami, tak jsem si ho udělal.
Historie hokeje mě baví, ale to mi furt nijak neodpodstatňuje ten fakt, že to je box předražený, a že ty karty v něm chodí za málo. A že UD stále jen snižuje pravděpodobnost zajímavých karet, co lze v boxu najít, i když průměrná cena za kartu stále stoupá.

Samozřejmě, že nelze srovnávat cenu boxů v zámoří a tady, na to si ani nehraju. Ale i přesto, že ty ceny jsou v zámoří o dost nižší, mnoho lidí na politiku UD nadává a sdílejí můj pohled na danou věc, že UD jen zkouší, kolik můžeme ještě vydržet.

Více se už tady vypisovat nebudu, upřímně mě to moc nebaví. V sobotu budu na burze i na srazzu, jméno na fb Radek Lavrinčík, klidně se tam můžeme setkat a pokecat, osobně to mám mnohem radši. :)
Buď svůj.

Bianconero
Legenda
Legenda

Příspěvek od Bianconero »

Michal píše:
Pár let zpátky bych s tebou Michale souhlasil, určitě. Ohledně poměrů cena/výkon s tebou i nyní můžu souhlasit. Jsou boxy, do kterých bych nešel, ostatně nepatřím mezi vášnivé otevírače boxů jako Pelda. Ale chápu daleko víc tu provázanou síť. Ono nebýt lidí, co to otevírají, tak se k nám ty karty taky nedostanou, na to nezapomínejme. Díky těm lidem si nemusím kupovat box Trilogy za 3.000 Kč, ale koupím si pak tu kartu Filipa Zadiny, kterou chci, za 2.000 Kč a jsem spokojený, tak jako jsem to udělal teď.

Honza "Dzejdy" střílí ostrými. Ty ceny jsou u nás vysoké díky clu, dani a marži. Co se týče těch mezd, jak naznačuje Marián "Mapko", bych tou cestou úplně nešel. Oni sice berou vyšší částky, ale také vydají vyšší částky na bydlení a jakmile dojde na lékařskou péči, tak to je jiný svět, ale to bys mohl dost pravděpodobně potvrdit ty. Určitě máš z oboru nějaké srovnání a údaje, jak nákladná je zdravotní péče za mořem. Každopádně něco mají levnější, něco mají zase předražené.

A teď to důležité, co si dost pravděpodobně neuvědomujeme a já si to donedávna vůbec nedokázal představit a docela jsem zíral. Můžeme to vztáhnout na tebou zmíněné Trilogy. Psal to Pavel zde na fóru v souhrnu z UD konference a říkal mi to i osobně pár měsíců zpátky. UD sice platí smluvně práva NHL za vydávání karet, ale to není jediná částka. Další peníze jdou NHLPA. A to pořád není vše. Za každý jeden podpis jde určitá částka hráči do kapsy. A ty ceny rok od roku rostou. Samozřejmě se odvíjejí od výkonů hráče a samozřejmě i od potenciálu. A vzhledem k tomu, jak roste dneska poptávka po nováčcích, tak si asi dokážeš udělat obrázek, kolik se solí mladým "hvězdičkám". Jen poslední ročník Trilogy má Makara, Jack Hughese a Quintona Hughese z těch zvučných jmen. Zadina, Glass nebo Suzuki taky nedostali drobné. A to má Kakko podepsáno s Panini a pro A když si projdeš jen ten checklist Trilogy, tak je de facto postavený na nováčcích a na celé řadě podepsaných karet. Proto UD, pokud si chce zachovat stálou marži na boxech, musí upravovat obsah, ať už méně balíčky, méně kartami, méně hity, apod. Proto byly ty karty v 90's tak levné. Protože UD ani žádná jiná firma, neplatila takové peníze hráčům za podpisy. A ono je to i normální na autogramiádách za mořem, a to se můžeme bavit o NHL, NBA, NFL, MLB a dalších sportech. Když jsou organizované podpisové akce, často zaplatíš vstupní poplatek například 25-35 dolarů a můžeš si nechat podepsat jednu věc a udělat si se sportovcem fotku. To jen tady u nás jsme zvyklí mít "všechno zadarmo", resp. co nejlevněji. Za mořem tohle neřeší, jim to přijde úplně normální. To samé v Asii. Tam ta mentalita je taky úplně jiná.

Box Chronology bych si nekoupil, v tom máš pravdu. Mám rád historii, ale než abych si koupil tento box, tak si za tu cenu nechám poslat tři knížky o těch legendách z Amazonu. Místo čtyř karet budu mít tři knížky, za ty samé peníze. Proč? Protože sbírám i jiné věci, mezi které chci vyhraněnou část peněz tzv. "na zábavu" rozdělit.

A debatu autentické memorabilie vs. manufaktury, stejně jako samolepky vs. hard-sign, bych neotevíral, protože se neshodneme nikdy. Pro mě manufaktury nejsou méněcenné, protože pro mě mají jiný význam. Když je pěkná manufaktura, tak si ji koupím a nenadávám, že je to manufaktura, naopak si jí cením. Jde totiž o tu technologii, o výrobu samotnou, které si cením. Stejně jako jsme tu s Dannym "Omertou" vedli vášnivé debaty o samolepkách vs. hard-sign. Danny si žádá ten pocit, že hráč držel kartu přímo v ruce a mně stačí samolepka. Ale tyhle debaty vedeme i mezi kluky, co se scházíme, s Deivem14, Twentym nebo jarosenkem. Každý z nás má na něco jiný úhel pohledu. Teď třeba jsme se neshodli, pokud si viděl naše breaky, ohleden srovnání Trilogy vs. Synergy. A těch debat je víc. Ale argumentujeme si a koukáme na věci různě. A každý z nás za tu dobu, co se kartám společně věnujeme, na něco změnil názor a našel tam ten "wow effect" a uznal i názor druhého. Ale opodstatněný názor druhého.
Let them hate. Just make sure they spell your name right.

Michal
Legenda
Legenda

Příspěvek od Michal »

Bianconero píše:
Michal píše:
Pár let zpátky bych s tebou Michale souhlasil, určitě. Ohledně poměrů cena/výkon s tebou i nyní můžu souhlasit. Jsou boxy, do kterých bych nešel, ostatně nepatřím mezi vášnivé otevírače boxů jako Pelda...

A teď to důležité, co si dost pravděpodobně neuvědomujeme a já si to donedávna vůbec nedokázal představit a docela jsem zíral. Můžeme to vztáhnout na tebou zmíněné Trilogy. Psal to Pavel zde na fóru v souhrnu z UD konference a říkal mi to i osobně pár měsíců zpátky. UD sice platí smluvně práva NHL za vydávání karet, ale to není jediná částka. Další peníze jdou NHLPA. A to pořád není vše. Za každý jeden podpis jde určitá částka hráči do kapsy. A ty ceny rok od roku rostou. Samozřejmě se odvíjejí od výkonů hráče a samozřejmě i od potenciálu. A vzhledem k tomu, jak roste dneska poptávka po nováčcích, tak si asi dokážeš udělat obrázek, kolik se solí mladým "hvězdičkám". Jen poslední ročník Trilogy má Makara, Jack Hughese a Quintona Hughese z těch zvučných jmen. Zadina, Glass nebo Suzuki taky nedostali drobné. A to má Kakko podepsáno s Panini a pro A když si projdeš jen ten checklist Trilogy, tak je de facto postavený na nováčcích a na celé řadě podepsaných karet...

Box Chronology bych si nekoupil, v tom máš pravdu. Mám rád historii, ale než abych si koupil tento box, tak si za tu cenu nechám poslat tři knížky o těch legendách z Amazonu. Místo čtyř karet budu mít tři knížky, za ty samé peníze. Proč? Protože sbírám i jiné věci, mezi které chci vyhraněnou část peněz tzv. "na zábavu" rozdělit.

A debatu autentické memorabilie vs. manufaktury, stejně jako samolepky vs. hard-sign, bych neotevíral, protože se neshodneme nikdy. Pro mě manufaktury nejsou méněcenné, protože pro mě mají jiný význam. Když je pěkná manufaktura, tak si ji koupím a nenadávám, že je to manufaktura, naopak si jí cením. Jde totiž o tu technologii, o výrobu samotnou, které si cením. Stejně jako jsme tu s Dannym "Omertou" vedli vášnivé debaty o samolepkách vs. hard-sign. Danny si žádá ten pocit, že hráč držel kartu přímo v ruce a mně stačí samolepka. Ale tyhle debaty vedeme i mezi kluky, co se scházíme, s Deivem14, Twentym nebo jarosenkem. Každý z nás má na něco jiný úhel pohledu. Teď třeba jsme se neshodli, pokud si viděl naše breaky, ohleden srovnání Trilogy vs. Synergy. A těch debat je víc. Ale argumentujeme si a koukáme na věci různě. A každý z nás za tu dobu, co se kartám společně věnujeme, na něco změnil názor a našel tam ten "wow effect" a uznal i názor druhého. Ale opodstatněný názor druhého.
Ach jo, Radek to udelal dobre, taky nesnasim vypisovani, radsi bych to odrikal, ale co uz, ja na burze nebudu...
Podle me si dost protirecis. Tuhle jsi Radka napomenul: ,,Komentuješ něco, u čeho nemáš ani ten nejmenším úmysl, to kupovat." A pak sam napises, ze nejen, ze nejsi breakovaci typ, ale box by sis sam nekoupil, a to bys mel byt ,,cilovka" a de facto co karta, tak to pro tebe perla.

Pak se tady hadas, ze si Radek dovolil negativne zhodnotit formu/slozeni boxu/serie, a pak sam potvrdis, ze to neni uplne idealni a je to vlastne i duvod, proc box nekoupis.

Vysmivas se provazani Chronology s jinymi seriemi, a pak sam napises, jak placeni za autogramy novacku a tech nejlepsich z nejlepsich ovlivnuje ceny vsech vydanych serii, ikdyz v Chronology neni jedina Rc karta.

A pak ty manufaktury. Jsi hodny, ale pletes si pojmy. Ucta k praci je jedna vec, sberatelska hodnota nebo predmet s nekym spojeny je vec druha. Manufaktura je umele vyrobeny ,,car latky", ktery nema zadnou autenticitu nebo vztah k hraci. Je to zamenitelne, neosobni, bezcenne. Je to pekny kousek do sbirky, ale za me nulove priblizeni se k historii nebo hraci, nebudu to tedy opevovat a delat z dane karty neco, cim neni.
Co sbírám:
2019-2020 Admirable Impressions (1st, 2nd, 3rd, 4th & 5th Edition) - 28/36 (78%)

Bianconero
Legenda
Legenda

Michale, proč pořád vytrháváš věci z kontextu?

Box bych si nekoupil, to je pravda. Ale taky jsem se o něm nikde nevyjadřoval hanobícím způsobem. Nechceš kupovat, nekritizuj. To je celé to gró. Pokud do toho nedáš svoje peníze, nemáš právo to hanit. Proto to taky nedělám.

Co se týče plnění, nekritizoval jsem Radkova slova o plnění. Kritizoval jsem to, jakým způsobem to podal a hanobil produkt, ze kterého je spousta karet, které se spoustě sběratelům líbí. Mně se ty karty taky líbí, ale nekoupím si je. Proč? To jsem už dostatečně vysvětlil. Ale podpořím Peldu raději vlídným slovem a pozitivně. Proč bych byl negativní?

Chronology a provázání sérií? Asi ti uniklo, že píšu o Trilogy, které sis vzal na paškál a dával mi příklady s ubýtkem balíčků a pár dolarech dolů. Na to byla reakce a když jsem napsal "Můžeme to vztáhnout na tebou zmíněné Trilogy", nepředpokládal jsem, že se myšlenkami zatouláš úplnlě někam jinam. Těch peněz za podpisy padlo i na sérii Chronology dost. Když dá UD za jeden podpis 15 dolarů, a to se bavíme o lehce nadprůměrném hráči, tak musí nějakým způsobem produkt rozmělnit.

Vidíš to? Ty ani neuznáš názor druhého, že manufaktura je pro sběratelství přínosná, že to pro někoho má hodnotu. Tak proč se tu bavíme, když stejně chceš oponovat a ne argumentovat. Když jsem stál na stejné straně barikády pár let zpátky s tebou, tak to bylo v pořádku, teď budeš pálit ostrými hlava nehlava, aniž by ses zamyslel.

Neprotiřečím si, to jen ty si skládáš věci tak, jak se ti hodí. Až budeš chtít skutečně argumentovat a bavit se, tak přijď, nebo napiš. Od toho tu je to fórum. Radši mě ubij slovy, než těmi tvými pěstmi. Ale co se v mládí naučíš nebo okoukáš...

Michal
Legenda
Legenda

Příspěvek od Michal »

Bianconero píše:Nechceš kupovat, nekritizuj. To je celé to gró. Pokud do toho nedáš svoje peníze, nemáš právo to hanit. Proto to taky nedělám.
Boze Martine, ted znis jako nejaky SJW, hlavne se nikoho nedotknout...no a co, tak napsal, ze ten obsah vzhledem k cene je tragicky, coz je pravda, a ze tenhle trend se tahne s celou serii Chronology, coz je taky pravda. Presel jsi zbytecne od abstraktni a neosobni kritiky boxu/serie, do osobniho utoku na Radka.
Navic Pelda se rozhodne nenecha odradit jednim negativnim komentarem, a sam k hodnoceni vybizel.
Chronology a provázání sérií? Asi ti uniklo, že píšu o Trilogy, které sis vzal na paškál a dával mi příklady s ubýtkem balíčků a pár dolarech dolů. Na to byla reakce a když jsem napsal "Můžeme to vztáhnout na tebou zmíněné Trilogy", nepředpokládal jsem, že se myšlenkami zatouláš úplnlě někam jinam. Těch peněz za podpisy padlo i na sérii Chronology dost. Když dá UD za jeden podpis 15 dolarů, a to se bavíme o lehce nadprůměrném hráči, tak musí nějakým způsobem produkt rozmělnit.
Ale ono to spolu souvisi, protoze UD je jedna firma, a krome rozmelnovani v ramci serie dochazi urcite k rozmelnovani mezi seriemi, proto je posledni dobou tech serii tolik aniz by meli nejaky vlastni, osobity styl, proste se navzajem doplnuji a financne kompenzuji. Verim, ze hraci co podepisovali Chronology nedostavali 15 dolaru (odkud to vubec mas, podobnou informaci jsem nikde nenasel) za kartu, a verim, ze se tam na podpisech, a manufakturach dost usetrilo. Ale to muze byt samozrejme jenom muj odhad.
Vidíš to? Ty ani neuznáš názor druhého, že manufaktura je pro sběratelství přínosná, že to pro někoho má hodnotu. Tak proč se tu bavíme, když stejně chceš oponovat a ne argumentovat. Když jsem stál na stejné straně barikády pár let zpátky s tebou, tak to bylo v pořádku, teď budeš pálit ostrými hlava nehlava, aniž by ses zamyslel.
Neprotiřečím si, to jen ty si skládáš věci tak, jak se ti hodí. Až budeš chtít skutečně argumentovat a bavit se, tak přijď, nebo napiš. Od toho tu je to fórum. Radši mě ubij slovy, než těmi tvými pěstmi. Ale co se v mládí naučíš nebo okoukáš...
Bianco, nic z kontextu nevytrhavam, mam od zacatku jasne stanovisko, akorat ty se ruzne plazis jako had a snazis se to nejak vyargumentovat. Za osobni narazky nicmene palec nahoru, zaznamenal jsem a ocenuji *gp*

Pokud mi pamet dobre slouzi, tak jsem ti o osobni setkani psal opakovane - vzdy bez odezvy, no a k neuznavani tvych argumentu asi tolik - psal jsem, ze manufaktura je pekny kousek do sbirky, ale bez autenticity. A taky, ze nema v high-end produktech co delat, protoze ty maji byt drahe prave proto, ze si mohou dovolit autenticke memorabilie. Nevim, kde jsem neuznal tvuj narok ,,na pravo na zivot manufaktur", jen jsem napsal, ze se do produktu za 3 000,- nehodi.
Co sbírám:

SugarRay
Legenda
Legenda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SugarRay »

Mě se tam hodně líbí ty manufactury podpesaný , chtěl jsem dát dohromady Dwayna Rolosona , ale ty karty chodily fakt docela vysoko , design u těch base a base - podpisovek neni bůh ví co , ale uplně tak hrozný to taky neni , mohlo tam být víc těch "masterpiece" podpisů a tudíž pak větší poměr vkládání , to by to taky zvedlo , pak tam jsou ty diamanty - relic , multi podpisy hodně malá šance je vytáhnout .
Ale aby to mělo tak špatný hodnocení 1, 5 z 5 v severní Americe to je teda na pováženou , oni fakt chtěj jenom ty rookies a jenom ty legendy co jede UD pořád dokola . Tohle pro ně asi nemá asi žádnou sběratelskou ani finanční hodnotu.
Obrázek

Bianconero
Legenda
Legenda

To není o tom, nikoho se nedotknout. Ale když si to nekoupím, nemá právo kritizovat. Dlouho jsem psal co ty pod OFS a nakonec došel na druhý břeh a řekl si, "ono na tom přece něco je, radši budu mlčet a nebudu kritizovat a budu to hodnotit, až mi to projde rukama". A upřímně? Ono je to fakt lepší, když to zakusím. Takže zpětně dávám spoustě lidem, co mě za můj postoj, kdy jsem hodnotil zejména OFS věci, resp. věci pana Hrbka, za pravdu. Vyplísnili mě a zkritizovali právem. Proto už to nedělám. Je to hloupost.

Ohledně cen si udělej obrázek, resp. odhad sám. Ani já nemám podložené informace, jen odhad, stejně jako ty. Odkud ale čerpám určité info a jak si to odvozuju může být jasné, z toho, jak jsem narážel na Pavlovo shrnutí z UD konference a to, že jsem s ním o tom mluvil osobně. Přesné konkrétní částky ale neznám. Každopádně s tím rozmělňováním úplně nesouhlasím. Může to být rozmělnění v rámci firmy, ale ten trh ti to nenabourá. Ta tendence je roky stejná a ustálená. Nováčci, legendy TOP 10, součastné hvězdy TOP 20. Tam se točí ty velké peníze a mají vliv na to, jak se jednotlivé karty pohybují. A říkáte to oba s Radkem, ta návratnost za karty tam není. Tím pádem tě to na trhu coby kupujícího karet tak moc nezasáhne, naopak na tom "vyděláš". 150 Kč za každý podpis, jak psal Radek, manufaktura za 300-500 Kč a řadovka od 50 do 150 Kč. Ceny střílím od boku podle toho, jak to sem tam sleduju, ale celistvý obrázek mi to stejně neudělá. Když nebudu přehánět, ale budu optimista, vrátí se 800 Kč z boxu. Když se zadaří, tak fajn, máš 1/3 boxu zpět. Ale prodělal si ty, jako ten, kdo kupuje. Pokud bys byl v roli kupujícího karty, byl bys na tom dobře, protože bys to získal právě za ty "nízké" ceny. Takže Radek, kdyby sbíral třeba jako jiní zdejší historičtí sběratelé, dejme tomu Bruins, tak by si za fajn peníze přišel na super karty a bylo by to pro něj výhodné. Záleží, do jaké role se sám pasuješ. To je jen a pouze na každém z nás zvlášť. Radek se ovšem tváří a reaguje, jako kdyby každý měsíc otevíral minimálně dva tři boxy a znal kompletní produktovou řadu UD z vlastních zkušeností. Přesně tak zní každé jeho hodnocení zdejších boxů. Klidně si zabrouzdej, až budeš mít delší zimní večer.

U Chronology, je problém, že cenově se tváří jako mid-end na způsob Trilogy nebo Synergy, ale počtem karet je to high-end. A právě proto, že nepatří jasně tam ani tam, se snadno kritizuje. Je to nešťastně plnění co se týče srovnání napříč produkty, ale ty karty jsou super. Můj problém je ten, že nepřepočítávám. Nepřepočítávám, protože si radši připlatím za tu konkrétní kartu a přeplatím někoho (teď jsem frajerovi zaplatil skoro celý box Trilogy nákupem jedné karty), kdo se se mnou přehazuje v aukci, než aby mi karty ležely doma. Ne že bych nechtěl otevírat, sem tam něco loupnu, ale těch karet se nezbavím a to ani za minimální hodnoty. Trh je přesycený, ceny jsou dole. Kdo rozbaluje a prodává na tom tratí, tak to je. Kdo ale sbírá, na tom teď dost vydělá, protože získá super karty levně. A s ohledem na to, kolik toho Radek otevírá, sleduji ho nejen tady, ale i na FB, tak rozhodně nepatří mezi velko-breakery, ale spíš vyzobává, co se mu líbí, což je super. Takže by měl být daleko spíš rád. A přece je lepší koupit levně a jsi win-win, ať už cena stagnuje nebo roste, když už to bereš jako "investici", než když koupíš draze a cena obvykle, pokud nemáš TOP 20 jméno současnosti nebo jednoho z Howe, Gretzky, Lemieux, Orr, Jágr, nahoru nejde, daleko spíš jde dolů případně stagnuje.

Na tu narážku si mi sám nahrál, to se nedalo nechat ležet. Hlavně mi to přišlo vtipné a příhodné. ;)

Přijeď na burzu do Pardubic v dubnu, na EXPO. Můžeme to všechno pořádně probrat a ještě u toho něco otevřít, třeba i s Radkem. Očekávám, že chybět nebude. :D Třeba dáme Chronology. 8-)

peldap
Veterán
Veterán

Příspěvek od peldap »

Vážení sběratelé, dovolte mi i můj skromný komentář k této rozsáhlé diskusi nejen o tomto boxíku.
Chtěl bych napsat, že boxíky rozbaluji hlavně proto, že to je můj jediný obrovský koníček.
Velmi souhlasím s názorem, že pokud se u nás boxy nebudou rozbalovat, nebude k vidění spousta krásný karet a někdy i pořádné petelice.
Spousta lidí boxy nerozbaluje a nebýt lidí, kteří boxy kupují tak by ve svých sbírkách některé karty ani neměli přesto kritizují.
Někdy to vyjde, někdy to nevyjde, tak to bohužel bývá. S tím do každého boxu jdu, pokud se povede něco do sbírky nebo nějaká pecka, je to paráda, pokud to nevyjde, život jde dál.
Proto já se snažím tady na fóru rozbalovačky všech moc nekritizovat, když se nezadaří, většinou se snažím povzbudit nebo se raději nevyjadřuji. Díky všem za každý brejk jakéhokoliv boxu, nenechte se odradit !!!!!
Chronology je podle mého názoru velmi dobrá série, věnovaná hlavně legendám a hráčům z 50, 60 let kdy jsem ještě nebyl na světě a nebýt takových karet, asi bych o nich ani nevěděl.
Mě osobně manufaktury nebo AU na štítkách nevadí, pokud to je karta do sbírky, je stejná jako všechny ostatní.
Podle mého jsou některé produkty s ohledem na cena / výkon daleko diskutabilnější. Mám na mysli Clear Cut, Buybacks nebo třeba Ultimate Collection.
Děkuji za pozornost !!!

pavelbart
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od pavelbart »

Je krásný, jak rozdílné jsou komenty u Omertovo Chronology a zde:-).
On taky Omerta měl obsah výborný. Hanit tu sérii mi přijde divný. Strašně kritiky na no name nováčky. Takže se udělá série, která je zaměřená jen na hráče, kteří něco odehráli a je tam spousta těch, kteří nemají kartu nikde jinde!! A taky špatně. Konkrétně u Chronology vol. 2 (bylo to určitě stejné u jedničky), byl prý obrovsky náročné ty hráče dohonit a ty podpisy získat.
Tak co vlastně dnešní sběratel chce? Já osobně vítám každou sérii typu Chronology.
Celkem zajímavá debata. Jen teda Pelda tam píše u každého boxu - udělejte si názor sami - asi tím nemyslí nic konkrétního:-). Hodnotit box moc nechci, ano byl to jeden z těch slabších, ale pro mě osobně Naslund? Modin? Proč ne. Třeba takový AUTO Trilogy Dillon Dube u mě prostě neobstojí v porovnání s tímto švédským duem...
A teď takový srovnání - Panini, UD apod. Trochu matematiky:-))).
1) když Panini vydávalo NHL, byly to stejný ceny jako UD, ne-li vyšší. Po ztrátě licence produkty spadly o půlku a za tu jsou samozřejmě velmi zajímavý. Ale v době, kdy to vylítlo, to kromě skvělého - jiného - designu, nepřineslo nic extra navíc. Anthology stály více než Artifacts a moc se neprodávaly. Plnění bylo podobný.
Ale možná si taky pamatujete, že ceny karet neměly moc hodnotu - logicky - všichni hráči 2x více karet. Nyní je situace výrazně jiná, jasný, taky je plno dolarových karet, ale je to lepší. Ať to někdo chcete uznat, či nikoliv. Když už teda chce Radek řešit hodnotu, ceny karet ve sbírce by mu stouply určitě, pokud by je měl z roku 2012. Paradoxně spíše šly dolů karty Panini, taky logicky, ale tím, že je toho v oběhu méně, částečně se to ozdravilo.
2) koukal jste se někdo z kritiků UD, jaký má Panini ceny na basketbal 2019-20? Podívejte (já se o to nezajímal, ale teď jsem se podíval a spadla mi brada!!!)
Ceny boxů sérií - Absolut 185USD (2x AUTO, 2x memo), Certified 175USD (2x AUTO), Contenders 1st line 609USD (2x AUTO), Contenders Hobby 450USD 2x AUTO, Contenders draft 175USD (6x AUTO), Crown 1st 310USD (1x AUTO, 1x memo) , Crown Hobby 210USD (1xAUTO, 1xmemo) a pořád podobně. Napočítal jsem cca 15 sérií (!!!) s průměrnou cenou nějakých 220, 250USD.
Nejlevnější je Hoops - 102 USD (2x AUTO) a pak Blastery, kde třeba Prizm stojí 51USD!!! A hlavně, samý high-endy.
Věřím, že to spousta z Vás taky nemusela vědět, ale vážně vám přijdou produkty v NHL drahé a jiné? Vždyť NBA je 3x více a když rozbalujete Panini 2012-13, tak je to defacto stejné jako UD, taky no name RC, občas slušný jméno. V tom zásadní rozdíl není a nikdy nebyl. A nemyslím si, že z NBA budete vždy tahat Jordana, Lebrona či Bryanta...
Co se týče životní úrovně, vedli jsme na to téma diskuzi s pár Kanaďany a Amíky. Je to přesně jak píše Mapko.
15USD na hodinu je prý docela běžný plat - když jsem tam byl v roce 2018, mluvili o 8 až 10USD!!! Taky galon je snad o 40% dražší!!
Když rodina bere 3000USD, což má úplně každý pokud pracují oba, 80USD za box, asi moc neřeší ani ne 3% mzdy. Mají jiné náklady, nejde to úplně srovnávat, dražší nájmy, ale třeba výrazně levnější auta a benzin. Jenže, lidi, kteří mají trochu lepší místo (myslím teď třeba mistr ve fabrice), mají oba 4 a spíš 5000USD a pro něj ani 220USD (cena Black Diamond) není částka, kterou by musel řešit... Tady nezapomeňte, že i v US je něco jako tady DPH (tax), jen to je 8 až 11% (různě). Takže když přijdete do obchodu DC, neplatíte za Black Diamond 200USD, ale 220USD. Co je tam ale výborné, lidi vidí ceny bez daně a daň je vám naúčtována až na pokladně (což je pro nás strašně matoucí, při každém nákupu kdekoliv mě to mate). Možná by tady taky lidi neremcali tolik, kdybysme na Diamantech (a u všeho) měli cenu bez DPH jako oni. U nás je navíc DPH min. o 100% více než tam. A i ostatní daně jsou výrzně vyšší, hlavně odvody za zaměstnance.
V ČR je to cca, když beru průměrnou rodinu, kde dělají oba 45000,- Kč?? Tak odhaduji takový průměr, beru své zaměstnance hlavně a kamarády, myslím, že méně to není, spíš více. Pokud se nebudeme bavit o lidech po škole.
6000,- Kč z např. 45000,- Kč, je prostě větší procento.
Co se týče cen produktů, jak vidíte, ani v US si nemůže zdaleka každý shodit box ze 145USD (myslím, když tak mě opravte, na e-packu je teď 150USD, což by tak sedělo) na 86, jako DC. My jsme měli cenu 3999,- Kč od začátku, což v porovnání se 145USD bylo slušné. Pak jsme ji shodili na 3499,- Kč po snížení v US, což už je pro nás velmi nevýhodné. Oni možná chodí pod marži, pokud toho ale mají kamion a potřebují to dát pryč, tak pak tomu rozumím samozřejmě. OFS jsme taky shodili pod nákup, nějaký starší věci a jsou pryč. Ale nejspíše je to tím, že to není takový zájem, jinak by to asi nedělali.

A poslední věc - jestli kdokoliv bere rozbalování boxů jako výdělečné nebo aspoň čeká, že se mu vrátí cena boxů, je blázen.
Je to hobby. Žádné hobby nikdy nikomu nic nevydělalo. Já třeba navíc ke kartám hraji hokej a rád si kupuji výzbroj (1x za 3 roky třeba). A to je samozřejmě taky kravina. Vždyť nepotřebujete mít stejnou lapačku, jakou měl 2 roky zpátky Mrázek nebo Rittich, a nemá to žádnou návratnost samozřejmě. Ale baví mě to. Karty Hašana si kupuji dnes už za šílené částky v porovnání s letem 2018 třeba, ale nikdy mě nenapadlo na to koukat jako na investici. Jasně, kdyby se něco stalo, můžete to prodat, ale kdo to někdy udělal (já jednou ano, asi před 13 lety), víte, že to stejně prodáte za zlomek toho, co jste do toho nacpali. Takže jak píše Pelda, a ten to umí jak málokdo, bavte se tím a pokud se tím nebavíte, není to zdravý a jednou Vás to stejně nebude bavit vůbec a zůstane Vám v šuplíku hromada karet, a budete si říkat, taková kravina, polepený papírky s hokejistama - což pro toho, kdo tam nemá to srdíčko, prostě jsou...
Dominik Hašek sbírka - k 29. 7. 2016 NHL celkem 2603 ks. OFS a Legend CS - 221 ks v roce 2014.

radek850
Hvězda
Hvězda

Příspěvek od radek850 »

Teď zpětně mě mrzí, že jsem si něco dovolil okomentovat jinak, než je názor většiny, příště už radši nic nebudu kritizovat, protože se pak jen sesype vlna zlosti y kritiky.
Jde krásně vidět, že když se člověk snaží jít trochu proti proudu, tak dostane seřezáno, tohle fakt zapotřebí nemám.
Buď svůj.

pavelbart
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od pavelbart »

radek850 píše:Teď zpětně mě mrzí, že jsem si něco dovolil okomentovat jinak, než je názor většiny, příště už radši nic nebudu kritizovat, protože se pak jen sesype vlna zlosti y kritiky.
Jde krásně vidět, že když se člověk snaží jít trochu proti proudu, tak dostane seřezáno, tohle fakt zapotřebí nemám.
Za mě osobně - já na tebe vůbec nemířil. Jen jsem zmínil fakt, že pokud bys na to nahlížel jako na investici, pak se ti karty částečně mohly zhodnotit.
Dominik Hašek sbírka - k 29. 7. 2016 NHL celkem 2603 ks. OFS a Legend CS - 221 ks v roce 2014.

Omerta
Legenda
Legenda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Omerta »

radek850 píše:Teď zpětně mě mrzí, že jsem si něco dovolil okomentovat jinak, než je názor většiny, příště už radši nic nebudu kritizovat, protože se pak jen sesype vlna zlosti y kritiky.

Myslím si, že není potřeba se hnedka urážet. Kritika je potřeba, ale musí dávat smysl. Protože zde "jít proti proudu" což si mohu vysvětlit tím, že budeš kritizovat vše co se ostatním líbí, je prostě mimo.

Největší problém je ten, že kritizuješ něco, co se ti nelíbí, nezajímáš se o to, nesbíráš to a nikdy jsi box neotevřel a ještě to přepočteš na peníze, což je v dnešním sběratelském světě (dle mého otvíračského názoru) opravdu mimo. To je potom prostě v mnoha očích špatně.

Bylo by dobré si uvědomit, že pokud toho otevřeš kejs, a napíšeš, že to stojí za hovno, tak ti nikdo "vyhoudat" nebude.... v opačném případě ano.
Ray Bourque - 1046
Bobby Orr - 167
02-03 SPx Winning Materials Silver - 30/35
OFS - Immortals - 49/75
Boston Hard Signatures - 157
Tomáš Rolinek (PCE) - 15
Kompletní Wantlist
Tipuj s námi na NHL, MLB, NFL, UCL a NBA --> Stanley Cup tip

humajz
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od humajz »

"Problém" bych já osobně viděl hlavně v tom, že UD rok co rok u boxů snižuje množství hitů, případně nám vsugerovává něco jako hit, když to hit vlastně ani není, a to za stejnou, ne-li o něco větší cenu boxu... to kálí spoustu lidí, včetně těch co reagují na cardboardconnection… Přijde mi, že trend je bohužel dnes takový, že u boxů mid/high endu je to v podstatě loterie, což mi celkem vadí, ale holt se s tím musím smířit, že koupím box a bude tam vesměs prd, na to je opravdu šance obrovská, a že tam bude pecka či aspoň něco fajné, tak to je šance menší...

Jak tu říká kolega, myslím si taky, že skladba karet v boxů je často veliký fail a procentuální šance mít tam něco smysluplného je poměrně dosti malá... v každém boxu by prostě měla být jedna dobrá karta obecně, prostě nějakého fakt dobrého hráče, podpis, patch apod. a né, že tam jsou 4 karty podprůměráků jako třeba v Ultimate/Spx … aby prostě člověk mohl mít radost aspoň z té jedné podařené karty a nebyl vyloženě nasranej (to se mi už 2x stalo s 2018-19 SPX a Ice, tam mi prostě vyloženě UD s**e do ruky - every pack is a hit - LOL to určitě) … Mě se líbí hodně Ultimate, ale prostě to jak je v 95% boxů nakáleno, mě vyloženě odrazuje od koupě … to samý SPX/ICE (tam jsem si chtěl zkusit po neúspěchu reparát, no a co budu povídat, o ničem obsah) …

Dneska je kupování boxů prostě čistá loterie a hazard … tak to je... ale někdo je kupovat musí že :)

Chronology nejsem schopen hodnotit, většinu těch hráčů neznám, kromě těch top z 90tek až 2000, ani se mi nějak moc nelíbí ty karty... spíš hovořím a kupování boxů obecně ...
Naposledy upravil(a) humajz dne pát 31. led 2020 17:13:01, celkem upraveno 1 x.
San Jose Sharks Hertl
Češi

humajz
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od humajz »

Michal píše:
Bianconero píše:Spílá na tento produkt a kritizuje ho, leč na produkty, které jsou jeho cílovou skupinou, to nemá ani v nejmenším šanci zasáhnout. Nebo mně chceš snad tvrdit, že hráči z checklistu Chronology mají šanci na trhu pokřivit ceny karet z produktů UD jako jsou Series 1/2, Parkhurst, MVP, Synergy, SP GU, SPA, Black Diamond, Trilogy a dalších?

A sběratelský svět je i mimo internet. Taky jsem byl dost slepý v tomto ohledu. A například díky Pavlovi nebo panu Hrbkovi vím, že na internetu se projevuje jen zlomek těch, kteří skutečně sbírají. A hodnocení na cardboardu neberu ani v nejmenším jako jakoukoliv bernou minci.
Nevim jak to vidi Radek, ale ja se na to divam i ekonomicky (a dam pesti kazdemu, kdo rekne, ze jsem malo sberatel, protoze do toho taham penize, protoze o tom to sberatelstvi je taky, jinak neni clovek sberatel, ale idiot).
Rikas, jaky jsi milovnik legend, retra a starych casu. No, kdysi staly balicky dvacku, boxy par stovek, a karet si tam mel tolik, ze sis s nimi mohl zateplit barak. V poslednich letech je trend takovy, ze pocet karet jde dolu (nektere produkty se uz neobtezuji ani s balicky, a maji jen boxy o par kartach), ale cena jde nahoru.
Tohle je kriticky okamzik nasi diskuze - kdysi jsi mel balicek za par kacek se spoustou karet, ale ty karty nemely tu bombastickou hodnotu, byly to de facto jen radovky a obcas pekny insert nebo paralelka. Kdyz si uz ale ted kupujes box za tisice, a mas tam treba jen 4 karty, tak cekas umeru v tom, ze tam bude hezky podpis, zajimave zpracovana karta, zajimavejsi kus memorabilie...to se ale ne vzdy deje. Tady si taky muzes polozit otazku, mas box za 3 000,- a v nem 4 radovky - koupis si ho? Jsou tam super jmena, jmena legend a vitezu SC, a ty jsi preci jejich milovnik a opravdovy sberatel! Myslim, ze ne...myslim, ze by si ho nikdo nekoupil, protoze kazdy citi, ze na takovem obchodu neni nic sberatelskeho, jen posetileho.

To same mas u tohoto boxu Chronology, jak jsem psal vyse, pulka karet nema hodnotu (nebo skoro zadnou) a druha nedosahuje ani vzdalene 3 000,-.

A ted jak Chronology ohybaji trh. Samozrejme to neni o hracich, ale zase jen o tech kartach. Chronology jsou dalsi nova serie, nova vlastovka, co byla vyslana, aby otrkala hranice mozneho. Dokazeme s minimalnimi naklady a prumernym designem prodat 4 karty hracu, kteri jsou sice skveli sportovci, ale jejich fanousci uz nejsou nasi hlavni cilovkou? Vysledek je, ano muzeme, a ted si predstavte, co vsechno si muzeme dovolit u produktu, ktere jsou zajete a teprve TAM jsou ti hlavni tahouni!

Zminil jsi Trilogy, tak tedy - Trilogy box obsahoval 9 balicku, jeste vloni 8, a letos uz jenom 6. Navic ze 3 slibovanych hitu klesl pocet na 2 a cena se snizila asi jen o 10 dolaru!
Nebezpeci neni ve jmenech, ale v plneni a obsahu. Chronology uz je dle me high-end box, a jako takovy by mel obsahovat uz jen autenticke memorabilie a vzdy nejakou lepsi kartu.
Ten trend nuzek, kdy pocet karet jde dolu a cena nahoru, pricemz obsah hodne kolisa a je spis pod prumerem nez nad, je ale postupny, a proto asi neni tak do oka bijici, ale predstav si, ze bys nabidl nekomu tenhle box v 90.letech.
Bez tech let priprav, s timhle slozenim a cenou...podle me by si lidi poklepali na celo a poslali by te nekam hodne rychle a hodne daleko.
Maximální souhlas ..rok co rok nás UD odrbává víc a víc... na hitech, nepatrně sníží cenu, nebo zůstane stejná...
San Jose Sharks Hertl
Češi

pavelbart
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od pavelbart »

humajz píše:"Problém" bych já osobně viděl hlavně v tom, že UD rok co rok u boxů snižuje množství hitů, případně nám vsugerovává něco jako hit, když to hit vlastně ani není, a to za stejnou, ne-li o něco větší cenu boxu... to kálí spoustu lidí, včetně těch co reagují na cardboardconnection… Trend je bohužel dnes takový, že u boxů mid/high endu je to v podstatě loterie, což mi celkem vadí, ale holt se s tím musím smířit, že koupím box a bude tam vesměs prd a že tam bude fakt prd, tak na to je opravdu šance obrovská...

Jak tu říká kolega, skladba karet v boxů je často veliký fail a procentuální šance mít tam něco smysluplného je poměrně dosti malá... myslím, že v každém boxu by prostě měla být jedna dobrá karta obecně, prostě nějakého fakt dobrého hráče, podpis, patch apod. a né, že tam jsou 4 karty podprůměráků jako třeba v Ultimate… aby prostě člověk mohl mít radost aspoň z té jedné podařené karty a nebyl vyloženě nasranej (to se mi už 2x stalo s 2018-19 SPX a Ice, tam mi prostě vyloženě UD s**e do ruky - every pack is a hit - LOL to určitě) … Mě se líbí hodně Ultimate, ale prostě to jak je v 95% boxů nakáleno, mě vyloženě odrazuje od koupě … to samý SPX/ICE (tam jsem si chtěl zkusit po neúspěchu reparát, no a co budu povídat, o ničem obsah) …

Dneska je kupování boxů prostě čistá loterie a hazard … nic víc...

Chronology nejsem schopen hodnotit, většinu těch hráčů neznám, ani se mi nějak moc nelíbí ty karty... spíš hovořím a kupování boxů obecně ...
To je bohužel trend obecný, jak u Panini, tak Topps. Pokud někdo rozbalujete fotbal, víte o čem mluvím (já zkusil více produktů). Je to úplně stejný. Lákadlo na Ronalda a spol a ve finále jste rádi, že tam je paralelka Edersona... a k tomu 1x podpis a 1x JSY, většinou slabšího hráče. A i zde karty ne v úplně top kvalitě.

DzEjDy
Legenda
Legenda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DzEjDy »

Já myslím, že letošní sezona je ale oproti dřívějším letům plněna právě výrazně lépe. Většinou tam nějaká ta "hit" karta opravdu je. Ale to je asi věc názoru, preferencí, očekávání, atd... Skladba boxu je vždy nějak obecně daná, čím míň karet, tím víc je jasnější, co od jakýho produktu možno očekávat. Jak už jsem psal, konkrétně tady u těch Chronology dostal sběratel do puntíku to, co mu je slíbeno. Nikdo nikoho neoklamal, neošidil. To, že se někomu nemusí líbit třeba design, manufactured memorabilie, checklist,... ok, tomu rozumím, ale odepsat celou sérii jedním slovem? To není kritika, to je štěk do prázdna... Lidi by pořád chtěli nějaký hity, něco co jim zaplatí tu investici do boxu, ale to je naprosto iracionální myšlení. A hlavně ta definice "hitu" se neustále posouvá někam jinam. Před pětadvaceti lety najít v boxu jersey kartu bez nějaký limitace, byl prostě malý zázrak. Teď pohrdáme podpisovkama s limitací do 50 kusů (nebo i míň). Těch karet, těch "hitů" se vyrábí obrovský kvanta, proto ta reálná cena nemá vlastně ani šanci vyrůst. Ale, a to ať se na mě zlobí kdo chce jak chce, je věc, kterou si zapříčinili sběratelé sami. Když pro mě není hit jersey karta, není pro mě hit podpisovka, paralelka, patch, karta do desetí kusů... ono v dnešní době nemá nějakou valnou hodnotu ani 1/1 karta. Tak co vlastně chceme? Prostě tenhle úhel pohledu mi nedává smysl.
Obrázek

Bianconero
Legenda
Legenda

DzEjDy píše:Já myslím, že letošní sezona je ale oproti dřívějším letům plněna právě výrazně lépe. Většinou tam nějaká ta "hit" karta opravdu je. Ale to je asi věc názoru, preferencí, očekávání, atd... Skladba boxu je vždy nějak obecně daná, čím míň karet, tím víc je jasnější, co od jakýho produktu možno očekávat. Jak už jsem psal, konkrétně tady u těch Chronology dostal sběratel do puntíku to, co mu je slíbeno. Nikdo nikoho neoklamal, neošidil. To, že se někomu nemusí líbit třeba design, manufactured memorabilie, checklist,... ok, tomu rozumím, ale odepsat celou sérii jedním slovem? To není kritika, to je štěk do prázdna... Lidi by pořád chtěli nějaký hity, něco co jim zaplatí tu investici do boxu, ale to je naprosto iracionální myšlení. A hlavně ta definice "hitu" se neustále posouvá někam jinam. Před pětadvaceti lety najít v boxu jersey kartu bez nějaký limitace, byl prostě malý zázrak. Teď pohrdáme podpisovkama s limitací do 50 kusů (nebo i míň). Těch karet, těch "hitů" se vyrábí obrovský kvanta, proto ta reálná cena nemá vlastně ani šanci vyrůst. Ale, a to ať se na mě zlobí kdo chce jak chce, je věc, kterou si zapříčinili sběratelé sami. Když pro mě není hit jersey karta, není pro mě hit podpisovka, paralelka, patch, karta do desetí kusů... ono v dnešní době nemá nějakou valnou hodnotu ani 1/1 karta. Tak co vlastně chceme? Prostě tenhle úhel pohledu mi nedává smysl.
Amen. *gp*

Odpovědět

Zpět na „Leden/January 2020“