Tak když jinak nedáte

Ale je to na dlouho...
Když jsem poprvé rozbalil ITG Ultimate Memorabilia (pro mě to byl svatý grál), vytáhl jsem kartu made to order (Redemption), která vypadá všelijak, jen je jako megahit

Až později jsem se z různých zdrojů dozvěděl, že jde o naprosto výjimečný kousek, protože si můžete poskládat svou sestavu a vybrat z opravdu rozsáhlého seznamu hráčů a memorabilií.
Já jsem v tom nic extra neviděl, protože jsem si říkal, že karta, která je vlastně na objednávku, není nic extra. Možná jsem byl také ovlivněn cenami MTO karet na ebayi

. Kartu jsem se rozhodl prodat. Přes ebay. Během aukce se dotazovala spousta lidí a nakonec jsem se po skončení aukce domluvil s člověkem s nickem Drwarfs, nebo tak nějak. Jméno si ale budu do smrti pamatovat - Drew Arfelle. Domluvili jsme se na ceně, snad 700USD (nevím přesně). Platba hned dorazila. Kartu jsem odeslal podle plánu nejdražším možným způsobem. Za 14 dnů koukám na paypal a tam: Claim!!! Že mu karta ještě nedošla. Mezitím se mě snad 2x ptal přes SZ na ebayi. Byla na cestě. Nastala "válka".
Nejdříve s paypalem - snad 50 nesmyslných odpovědí...poté s ebayem, jenže to šlo mimo....přesto mi alespoň dobře poradili. Napsal jsem snad na 5 až 7 institucí, které jsou v US kvůli problémům s internetovou kriminalitou. Důvod pro claim byl, že jsem mu nedodal kartu "rychle", což skutečně někde na paypalu je v pravidlech - jako kupující jste povinni zaslat zboží co nejdříve. Paypalu jsem samozřejmě kopie z pošty zasílal - nezajímá je to!!! Ve finále jsem si už s paypalem psal dost neslušnou angličtinou a vyhrzil jim soudem, který bych údajně měl vyhrát. Oni totiž nejsou soud a nemají právo rozhodovat, zda mám či nemám pravdu. Nicméně jejich privacy policy dovolují tyto nesmysly - proto buďte obezřetní. Pak mě napadlo, nebo mi to někdo poradil, ať napíšu do ITG (In the Game - vydavatel karty, kam musíte kartu pro vyrobení zaslat) a hle! Odpověděl mi přímo president ITG pan Dr. Brian H. Price. Že má tu kartu na stole!!!!!! Odesílatel - Drew Arfelle...No a pan Price mě naštěstí neposlal ke dnu, ale začal pátrat. Takže jsem mu poslal všechny kopie z fora, kde jsem kartu po breaku vystavil (bylo tam vidět její ITG číslo). Mezitím jsem ještě kontaktoval policii, přímo ve městě, kde ten podvodník bydlel - šerifovi. No a pan Price to celé zveřejnil na Hobbyinsideru (americké forum sběratelů), kde byl DF členem. A začala tam diskuze. Zda vrátit mně, či nechat vyrobit pro něj...Samozřejmě tam byla i spousta příspěvků typu: Evropani nás okrádají pořád, určitě lže...Ale v té diskuzi jsem nakonec vyhrál a pan Price se rozhodl, za přispění Bruce (majitele HI), mi kartu vrátit!!!!!! Bruce se mi osobně omluvil za chování DF a z fora ho vyřadil. DF si samozřejmě také změnil nick na ebayi a to hned. Kartu nedostal a přitom se mi v emailech hrozně smál!!! Byl to člověk, který kupoval hrozně drahé karty - sbíral A. Kopitara. Samé patche, nízké limity....hodně cenná sbírka. Proto když dneska někdo ukáže drahou kartu, nevěřte mu 100%ně. Nedělá z něj fér sběratele. Tady to Drew projel, ale pouze díky mým bezesným nocím, kde jsem popisoval všem různým úřadům, co se stalo. Chodíval jsem spát dlouho po půlnoci...ale stálo to nakonec za to. Trvalo to snad měsíc, možná více.
Mezitím jsem se rozhodl, že toto riskovat podruhé nebudu, přestože se mi z HI ozvalo mnoho lidí, že by kartu odkoupilo, dokonce jsem snad měl nabídku za 800USD. Ale tohle byl jasný signál, že karta má zůstat "doma". Proto jsem si ji nakonec nechal vyrobit a i proto hrozně respektuji a mám rád firmu ITG. Zachovali se tak, jak by se zachovalo možná málo lidí. Mohli můj email hodit do koše, protože to nebyla jejich věc. Ale pan Price se ukázal, jako PAN sběratel.
No a to, co vidíte, je pro mě vlastně hlavně vzpomínka na tuto kauzu. Je skoro jedno, co na ní bude (krom Hašana). Pro mě to bude vždy hlavně karta, o kterou jsem si zabojoval, jako o žádnou jinou.
PB
Dominik Hašek sbírka - k 29. 7. 2016 NHL celkem 2603 ks. OFS a Legend CS - 221 ks v roce 2014.